• 0C5I2147

Malčki pri 3 tednih

Mladički odlično napredujejo, iz dneva v dan so bolj pogumni in raziskovalni. […]

  • 0C5I2015

Imamo mladičke!

V  nedeljo, 12.3. smo dobili male sladke mladičke. Kotitev je potekala brez […]

Najpogostejša vprašanja (klikni za odgovor)

Fantastičen značaj bodo rekli lastniki whippetov. Seveda, če vam odgovarja tesno sobivanje, enakopravnost predvsem pri delitvi kavča, zbujanje z whippetom z glavo ob glavi in skrb za dobro kondicijo lastnika.  Kot je videz pri vseh hrtih zelo specifičen tako se tudi značaj whippeta razlikuje od drugih pasem. Je res pravi družinski član, močno navezan družabnik s katerim se lahko odpravite kamorkoli. Njegova športna konstitucija mu omogoča, da vam bo brez težav sledil na tekanju, na pohodih ali dolgih sprehodih. Zmotno je mišljenje, da whippet potrebuje vsak dan ure in ure tekanja. Je izredno prilagodljiv različnim načinom življenja in bo v vsaki situaciji odličen spremljevalec. Začetno znanje ni potrebno v kolikor se boste whippetu posvetili, se poučili o njegovem značaju in ga pravilno vzgojili. Njegovo vedenje je uravnoteženo, značaj odprt in prijazen, izredno prijazni so do otrok. Igranje postane veliko bolj zanimivo v pasji družbi. Je zelo zaupljiv, zato za čuvaja ni primeren in nikakor ni primeren za bivanje zunaj. Je zelo vsestranski, odličen za razstavljanje, coursinge, agility, učenje različnih trikcev, celo tečaj poslušnosti je s pravilnim pristopom možno opraviti z njim.

Whippet potrebuje sproščeno, svobodno tekanje, samo sprehod na povodcu mu ni dovolj. Njegovo energijo in eksplozivnost boste lahko občudovali pri lovljenju frizbija, žogice ali na coursingu. Odlično se razume z drugimi psmi, težava je, da je za večino pasem prehiter in nima pravega družabnika pri igri. Veliko lastnikov se ravno zaradi tega odloči za dva hrta.

Potrebuje nežno, vendar dosledno vzgojo, je pameten, vendar ne slepo ubogljiv. Kot mladiček je precej trmast, svojeglav, odlično zna dekorirati pohištvo, kavč, kable in različne njemu zanimive stvari. Skoraj polovica lastnikov v tej dobi uporablja boks oziroma manjši prostor za “čakanje” na lastnika.

Ne smemo pa pozabiti, da je bil njegov prvotni namen lov. Njegovo najbolj razvito čutilo je vid, sluh in najslabše vonj. Klasičen lov je pomenil, da whippet plen ulovi in ga ubije. Danes se je “lov” razvil v pravo športno disciplino – coursing. Okretnost, prvinska lovska želja, vztrajnost in energija naravnost eksplodirajo v tej disciplini, kjer se vedno odlično odrežejo.

Obvezno ga je potrebno naučiti odpoklica, da ne boste imeli težav v gozdu ob srečanju zajca ali srne.

Veliko lastnikov pozablja, da potrebuje pravilno vzgojo, že iz legla pravilno socializacijo, ki jo lastniki nadaljujejo doma. Hitro lahko postane nevzgojen, problematičen in razpuščen v kolikor ni deležen pravilne vzgoje, določenih pravil in socializacije. Že vzreditelj mora poskrbeti, da odrašča v bivalnem okolju in ne v samoti,  da se mu omogoči čimveč različnih situacij in izkušenj. Le tako bo whippet resnično odličen družabnik.

Zelo je priporočljiv tudi za bivanje z otroki. So izredno nežni in čuteči, otrokom se prilagodijo in so pravi družabniki pri igri.

Ja, seveda potrebuje redno gibanje tako kot vsak pes. Ni pa potrebno narediti vsak dan 20 km, kar je zmotno mišljenje, da hrti potrebujejo ogromno, ogromno gibanja. Njihova konstitucija jim omogoča zelo hitro in okretno tekanje. Whippet potrebuje sproščeno, svobodno tekanje, samo sprehodi na povodcu mu niso dovolj. Njegovo energijo in eksplozivnost boste lahko občudovali pri lovljenju frizbija, žogice ali na coursingu. Odlično se razume z drugimi psmi, težava je, da je za večino pasem prehiter in nima pravega družabnika pri igri.  Pred whippeti smo imeli  različne pasme psov. Iz dosedanjih izkušenj lahko trdimo, da so whippeti med najmanj zahtevnimi glede njihovega gibanja. Whippeti se izredno prilagodijo na različne načine življenja, ravno tako glede gibanja. Brez problema in z veseljem pa se vam bo pridružil na celodnevnem pohodu.

Predvsem pa uživajo in se natekajo, ko so spuščeni, v sproščeni igri z drugimi psi ali v prinašanju frizbijev in žogic.  Pravi užitek jih je opazovati v njihovi eleganci, hitrosti in skladnosti, ko dirjajo drug z drugim.

.

Tipičnih zdravstvenih težav značilnih za to pasmo skorajda ni. Ponaša se z odličnim zdravjem in dolgo življenjsko dobo. Redko se pojavijo srčne bolezni (aritmija, srčne napake), katarakta je prisotna med očesnimi boleznimi in zelo redko se pojavi epilepsija.  Za vzrejne pse je priporočljivo opraviti ultrazvočni pregled srca in pregled oči pri specialistu.

Pojavijo se lahko poškodbe krempljev, prstov, odrgnine in mišic okončin, vendar kot poškodba pri velikih hitrostih, ko gredo čez drn in strn  in ne kot zdravstvena težava.

Whippeti imajo izredno tanko kožo,  izredno malo telesne maščobe, lahko se hitro podhladijo. Prav pomanjkanje maščobe je razlog, da so občutljivi na določene anestetike in o tem se je vedno dobro pogovoriti z veterinarjem pred vsakim kirurškim posegom.

Vonja whippeti nimajo in tudi ne smejo imeti.  Izjema je samo dirkanje po kakšnem ravno pognojenem polju ali kakšno valjanje po njim dišečih stvarem.  Pomembna je izbira kakovostne hrane. Ob pravilni negi  je whippet povsem brez vonja, njegova dlaka je povsem nezahtevna za nego. Tudi prepogosto kopanje ni zaželjeno.

Kožuh whippeta je izredno nezahteven za nego. Pretiranega izpadanja pri kratki vendar nežni dlaki skorajda ni. Vsakodnevno sesanje ni potrebno. Večje izpadanje je opazno 2x letno ali pa v primeru preveč suhega zraka v močno zakurjenih prostorih. Že po naravi so izredno čisti, kar je opazno pri večjem številu whippetov, kjer se med seboj zelo dobro in ljubeče umivajo. Kopanje in krtačenje po potrebi. Nimajo podlanke, so brez neprijetnega “pasjega” vonja tudi po sprehodu po dežju. Na sprehodih v mrzlih zimskih mesecih pa jih je potrebno zaščititi s toplim plaščkom.

Whippet je primeren za

Družinski pes, primeren za otroke 100
Odličen spremljevalec 90
Čuvaj 20
Stanovanje 95

Zakaj izbrati whippeta?

  • Primeren je za vse družinske čllane
  • Zelo je prilagodljiv
  • Je odličen družabnik
  • Nima vonja
  • Primeren za bivanje v stanovanju

Kaj pravijo o tej pasmi lastniki Tenderline whippetov?

Čudovit, nežen karakter. Naša psička je izredno prijazna do otrok, najlepše jih je pogledati na skupni postelji. Prijazna  do vseh drugih psov.
Primož, Ljubljana
Odlični družabniki, izredno prijazni in odprtega karakerja. Ne predstavljamo si več druge pasme.
Mojca, Ljubljana
Smo izredno aktivna družina in whippet nas z veseljem spremlja na celodnevnih pohodih v hribe. Všeč nam je, ker so prijazni do vseh ljudi, ki jih srečujemo.
Alenka, Kranj
Izredno nežni in prijazni spremljevalci. Odličen aktiven pes in strašen crkljivec.
Ines, Celje
Klikni tukaj

Želite izvedeti več podrobnosti o whippetih?

za koga je primeren, karakter, kakšna je starost, ali je primeren za stanovanje, standard...... in še več potem:

Klikni tukaj