whippet 10

Whippet

Whippet je vsestranski družabnik izstopajoč v vseh pogledih.  Njegova eleganca, mišičasto, vendar vitko telo ter njegov prijazen in odprt karakter so lastnosti, s katerimi postaja vedno bolj priljubljen kot družinski pes, razstavni pes, najboljši prijatelj otrok in odličen tudi v kinoloških športih.

Za whippeta velja, da je naravnan na dve hitrosti; njegova lenoba na kavču kot “Couch Potato dog” in popolno nasprotje na prostem, kjer nam ob njegovi hitrosti (tudi do 70 km/h)  zastaja dih.

Najpogostejša vprašanja

Fantastičen značaj bodo rekli lastniki whippetov. Seveda, če vam odgovarja tesno sobivanje, enakopravnost predvsem pri delitvi kavča, zbujanje z whippetom z glavo ob glavi in skrb za dobro kondicijo lastnika.  Kot je videz pri vseh hrtih zelo specifičen tako se tudi značaj whippeta razlikuje od drugih pasem. Je res pravi družinski član, močno navezan družabnik s katerim se lahko odpravite kamorkoli. Njegova športna konstitucija mu omogoča, da vam bo brez težav sledil na tekanju, na pohodih ali dolgih sprehodih. Zmotno je mišljenje, da whippet potrebuje vsak dan ure in ure tekanja. Je izredno prilagodljiv različnim načinom življenja in bo v vsaki situaciji odličen spremljevalec. Začetno znanje ni potrebno v kolikor se boste whippetu posvetili, se poučili o njegovem značaju in ga pravilno vzgojili. Njegovo vedenje je uravnoteženo, značaj odprt in prijazen, izredno prijazni so do otrok. Igranje postane veliko bolj zanimivo v pasji družbi. Je zelo zaupljiv, zato za čuvaja ni primeren in nikakor ni primeren za bivanje zunaj. Je zelo vsestranski, odličen za razstavljanje, coursinge, agility, učenje različnih trikcev, celo tečaj poslušnosti je s pravilnim pristopom možno opraviti z njim.

Whippet potrebuje sproščeno, svobodno tekanje, samo sprehod na povodcu mu ni dovolj. Njegovo energijo in eksplozivnost boste lahko občudovali pri lovljenju frizbija, žogice ali na coursingu. Odlično se razume z drugimi psmi, težava je, da je za večino pasem prehiter in nima pravega družabnika pri igri. Veliko lastnikov se ravno zaradi tega odloči za dva hrta.

Potrebuje nežno, vendar dosledno vzgojo, je pameten, vendar ne slepo ubogljiv. Kot mladiček je precej trmast, svojeglav, odlično zna dekorirati pohištvo, kavč, kable in različne njemu zanimive stvari. Skoraj polovica lastnikov v tej dobi uporablja boks oziroma manjši prostor za “čakanje” na lastnika.

Ne smemo pa pozabiti, da je bil njegov prvotni namen lov. Njegovo najbolj razvito čutilo je vid, sluh in najslabše vonj. Klasičen lov je pomenil, da whippet plen ulovi in ga ubije. Danes se je “lov” razvil v pravo športno disciplino – coursing. Okretnost, prvinska lovska želja, vztrajnost in energija naravnost eksplodirajo v tej disciplini, kjer se vedno odlično odrežejo.

Obvezno ga je potrebno naučiti odpoklica, da ne boste imeli težav v gozdu ob srečanju zajca ali srne.

Veliko lastnikov pozablja, da potrebuje pravilno vzgojo, že iz legla pravilno socializacijo, ki jo lastniki nadaljujejo doma. Hitro lahko postane nevzgojen, problematičen in razpuščen v kolikor ni deležen pravilne vzgoje, določenih pravil in socializacije. Že vzreditelj mora poskrbeti, da odrašča v bivalnem okolju in ne v samoti,  da se mu omogoči čimveč različnih situacij in izkušenj. Le tako bo whippet resnično odličen družabnik.

Zelo je priporočljiv tudi za bivanje z otroki. So izredno nežni in čuteči, otrokom se prilagodijo in so pravi družabniki pri igri.

Vonja whippeti nimajo in tudi ne smejo imeti.  Izjema je samo dirkanje po kakšnem ravno pognojenem polju ali kakšno valjanje po njim dišečih stvarem.  Pomembna je izbira kakovostne hrane. Ob pravilni negi  je whippet povsem brez vonja, njegova dlaka je povsem nezahtevna za nego. Tudi prepogosto kopanje ni zaželjeno.

Kožuh whippeta je izredno nezahteven za nego. Pretiranega izpadanja pri kratki vendar nežni dlaki skorajda ni. Vsakodnevno sesanje ni potrebno. Večje izpadanje je opazno 2x letno ali pa v primeru preveč suhega zraka v močno zakurjenih prostorih. Že po naravi so izredno čisti, kar je opazno pri večjem številu whippetov, kjer se med seboj zelo dobro in ljubeče umivajo. Kopanje in krtačenje po potrebi. Nimajo podlanke, so brez neprijetnega “pasjega” vonja tudi po sprehodu po dežju. Na sprehodih v mrzlih zimskih mesecih pa jih je potrebno zaščititi s toplim plaščkom.

Tipičnih zdravstvenih težav značilnih za to pasmo skorajda ni. Ponaša se z odličnim zdravjem in dolgo življenjsko dobo. Redko se pojavijo srčne bolezni (aritmija, srčne napake), katarakta je prisotna med očesnimi boleznimi in zelo redko se pojavi epilepsija.  Za vzrejne pse je priporočljivo opraviti ultrazvočni pregled srca in pregled oči pri specialistu.

Pojavijo se lahko poškodbe krempljev, prstov, odrgnine in mišic okončin, vendar kot poškodba pri velikih hitrostih, ko gredo čez drn in strn  in ne kot zdravstvena težava.

Whippeti imajo izredno tanko kožo,  izredno malo telesne maščobe, lahko se hitro podhladijo. Prav pomanjkanje maščobe je razlog, da so občutljivi na določene anestetike in o tem se je vedno dobro pogovoriti z veterinarjem pred vsakim kirurškim posegom.

Že pri izbiri vzrejnih psic sem zelo kritična in ne gledam samo na fizični izgled ampak tudi na karakter psice in zdrave linije. Vse naše psičke so izredno odprtega karakterja, prijazne do otrok, ljudi in drugih psov. Vse so zdrave in redno pregledane pri veterinarju. Z vsemi vzrejnimi psicami imam opravljen pregled srca pri specialistu – kardiologu.  Tudi pri izbiri samca pretehtam veliko dejavnikov, da se odločim za pravo kombinacijo. Pomembno mi je da so whippeti odprtega karakterja, nežni in prijazni do vseh. Izredno velik poudarek dajem zgodnji socializaciji mladičkov, z njimi se aktivno ukvarjamo vsi člani družine. Navajeni so družbe otrok, različnih stvari, hoje na povodcu, hrupa, drugih psov, vožnje z avtomobilom.
Kar nekaj let dosegajo naši whippeti vrhunske rezultate na razstavnem področju, ne samo na domačih razstavah ampak tudi na mednarodnih in specialnih razstavh v tujini. Na dosežke pri specialistih, kjer smo dosegli najvišje uvrstitve sem izredno ponosna. Lansko leto smo zaključili tudi zelo uspešno. Hvala vsem prijateljem za odlična druženja in uspehe. V letu 2015 smo dosegli naslednje nazive:

International champion 2 x
Slovenian Grand champion 1 x
Slovenian champion 3 x
Hungarian champion 1 x
Croatian champion 2 x
Slovenian Junior champion 3 x
Croatian Junior champion 2 x
Croatian Club Winner
Slovenian Junior Club Winner
Croatian Junior Club Winner
Winter Winner
Karawanken Winner
Vice World Winner 2015 Baby Class
2 x JBIS, JBISS 2, JBIS 3, Puppy BISS
2 x BOG, 1 x BOG 2, 3 x BOG 3

Ja, seveda potrebuje redno gibanje tako kot vsak pes. Whippet je najbolj vesel sproščenega tekanja v naravi. Ni pa potrebno narediti vsak dan 20 km, kar je zmotno mišljenje, da hrti potrebujejo ogromno, ogromno gibanja. Njihova konstitucija jim omogoča zelo hitro in okretno tekanje. Whippet potrebuje sproščeno, svobodno tekanje, samo sprehodi na povodcu mu niso dovolj. Njegovo energijo in eksplozivnost boste lahko občudovali pri lovljenju frizbija, žogice ali na coursingu. Odlično se razume z drugimi psmi, težava je, da je za večino pasem prehiter in nima pravega družabnika pri igri.  Pred whippeti smo imeli  različne pasme psov. Iz dosedanjih izkušenj lahko trdimo, da so whippeti med najmanj zahtevnimi glede njihovega gibanja. Whippeti se izredno prilagodijo na različne načine življenja, ravno tako glede gibanja. Brez problema in z veseljem pa se vam bo pridružil na celodnevnem pohodu. Vsekakor se je potrebno zavedati, da je whippet lovec in je obvezen 100% odpoklic pri srečanju srne, zajca ali mačke.

Predvsem pa uživajo in se natekajo, ko so spuščeni, v sproščeni igri z drugimi psi ali v prinašanju frizbijev in žogic.  Pravi užitek jih je opazovati v njihovi eleganci, hitrosti in skladnosti, ko dirjajo drug z drugim.

Whippet je primeren za

Družinski pes 100
Spremljevalec 90
Čuvaj 20
Stanovanje 95

Standard pasme

 • POREKLO – Velika Britanija
 • DATUM IZDAJE VELJAVNEGA ORIG. STANDARDA – 24.06.1987
 • UPORABA – dirkalni pes
 • KLASIFIKACIJA FCI – Grupa 10 – hrti, sekcija 3 – hrti s kratko dlako, brez delovnega izpita
 • SPLOŠNI VIDEZ – usklajena kombinacija mišične moči in energije z eleganco in gracilno linijo telesa
 • ZNAČILNOSTI – idealen družabnik, spremljevalec, odličen družinski pes, prilagodljiv domačemu in športnemu okolju
 • ZNAČAJ – nežen, močno navezan na lastnike, uravnoteženega vedenja do ostalih živali in ljudi
 • GLAVA IN LOBANJA –  dolga in ozka, sploščena na temenu, zožana proti gobcu preko rahlega stopa; dokaj široko nastavljene oči; močna čeljust s pravilnim in popolnim škarjastim ugrizom; temno pigmentiran smrček
 • OČI – ovalne, jasne, vedno čuječega izraza
 • UHLJI – zavihani, majhni, tankega sestava
 • VRAT – dolg, mišičast, elegantno usločen
 • SPREDNJE OKONČINE – dobro okotene, lopatice segajo do hrtbtenice, kjer so dobro vidne; noge ravne in pokončne, spredaj ne preširoke; dlančnice močne, rahlo vzbočene; komolci  so prileženi telesu

 

 

 • TELO – globoka in široka prsa; globoka in dobro naznačena prsna linija; širok, čvrst in nekoliko dolg hrbet z značilnim lokom preko ledij, vendar ne grbast; ledja dajejo vtis moči in energije; elastična rebra, obdana z mišicami na hrbtu
 • ZADNJE OKONČINE – močna, široka in mišičasta stegna; kolenski sklep dobro ukrivljen ; skočni sklep nizko nameščen; dobro razvita druga stegna; kljub razpotegnjeni in široki stoji pes kaže veliko odrivno moč
 • ŠAPE – lepo oblikovanje, dobro naznačeni prsti, členki obokani , blazinice debele in močne
 • REP – dolg, zožan proti koncu; med gibanjem se ne sme dvigovati nad hrbtno linijo
 • GIBANJE – lahkotno,zadnje noge sežejo globoko pod telo ( pogonska moč ), prednje noge polaga daleč naprej, tik nad zemljo. Gibanje je izrazito, vendar ne pretirano, kratko, visoko stopajoče ali drobno stopajoče gibanje je napaka. Med hojo in tekom sledijo zadnje noge sprednjim v isti liniji
 • DLAKA– nežna, kratka, gosta
 • BARVA –  dovoljene so vse barve ali barvne kombinacije le-teh
 • VELIKOST – psi 47 – 51 cm, psice 44- 47 cm
 • NAPAKE – vsako odstopanje od navedenih zahtev se obravnava kot napaka, ki se kaznuje v sorazmerju s stopnjo njene resnosti. Samci morajo imeti dve očitno normalni modi, popolnoma spuščeni v mošnji

 

Zgodovina pasme

Na temo izvora whippeta skorajda ni knjige, kjer se ne bi ugibalo o nastanku in podanih je veliko toerij na to temo. Do 19. stoletja njegovo zgodovino spremlja kar nekaj teorij.  Prva znana podoba psa podobnega whippetu izvira že iz antične Gčrije, 6. st. p.n.š. Skozi stoletja so bili upodobljeni v različnih umetniških tehnikah in precej spominjajo na današnje greyounde, whippeta, borzoje, salukije. Vendar v the obdobjih ne moremo govoriti o čistosti pasme kot jih poznamo danes.

Na splošno je whippet dokaj nova pasma, ki v samem začetku ni imela ravno najboljšega slovesa. V 18. in 19. stoletju so whippeti namreč spremljali revnejše sloje prebivalstva, ki si niso mogli privoščiti njegovega večjega rojaka, greyhounda.

Uporabljali so ga predvsem za lov na zajce, na dirkah pa je bil  tudi odlična zabava in sprostitev delavcev.

Ime whippet naj bi po eni od razlag izhajalo iz besede “whip”, kar pomeni tlesk oziroma udarec z bičem. To naj bi odražalo hitrost in ostrino, ki so mu ju pripisovali.

V preteklosti so hrte zaradi različnih potreb in želja poskušali pariti z drugimi pasmami psov, vendar se kombinacije niso ravno obnesle, medtem ko so se paritve med hrti samimi izkazale za uspešne. Lahko bi rekli, da so tovrstne kombinacije in tudi izboljšave pripeljale do whippeta, kot ga poznamo danes.

V 20. stoletju so whippeti doživeli svoj razcvet. Po nekaj poskusih parjenja z drugimi pasmami je v sredini minulega stoletja predvsem angleškim vzrediteljem uspelo pasmo spraviti na raven, kjer je začela dosegati visok in spoštovan položaj v svetu kinologije.

V Sloveniji smo lastne whippete dobili v osemdesetih letih.

 

 

 

whippeti Boston, Aki, Kai 2

whippeti Boston, Aki, Kai 14